De opvoeder/de begeleider

Kennis

Als opvoeder is het belangrijk om over voldoende kennis te beschikken. Dit gaat zowel om kennis van de doelgroep en zijn specifieke hulpvragen, maar ook om kennis van het zorgveld in het algemeen. Beide zaken worden later in de lessen nog behandeld.


Vaardigheden

Als opvoeder moet je ook beschikken over bepaalde vaardigheden. Zo is het van belang om geduldig en consequent te zijn met andere mensen. Ook grenzen aangeven en aandacht hebben voor anderen rondom jou zijn belangrijke vaardigheden. Daarnaast is het ook van belang om snel te kunnen inspelen op situaties en goed te functioneren in een team. Ten slotte is empathie of het goed inleven in een ander een belangrijke competentie.


Jobinhoud

Wanneer je van opvoeder je beroep maakt, dien je rekening te houden met volgende zaken. Als opvoeder begeleidt je mensen die niet (meer) zelfstandig kunnen functioneren. Dit kan verschillende oorzaken hebben: een lichamelijke of verstandelijke beperking, ouderdom, psychische problemen of externe factoren. Ook jongeren met een problematische opvoedingssituatie kan je helpen. Je begeleidt hen in hun thuissituatie, in een instelling of in het internaat waar ze verblijven. Je creëert er een prettige sfeer zodat ze er zich thuis voelen en stimuleert hen om zoveel mogelijk dingen zelfstandig te doen. Ook leer je hen op een goede manier met relaties om te gaan.


De bewoners in een instelling leven vaak samen in een leefgroep. Daarom is het belangrijk dat jij graag met groepen werkt en daarin goed je aandacht kan verdelen. Je verricht ook administratieve en organisatorische taken en onderhoudt contact met het sociale netwerk van de bewoners.

Afhankelijk van waar je tewerkgesteld zal worden, in een residentiële (1) (instellingen) of ambulante (2) werkvorm, zal je takenpakket er lichtjes anders uit zien. Binnen een residentiële werkvorm werk je meestal in ploegen. Je werkt tijdens de dag, namiddag of nacht. Ook werken in het weekend en op zon- en feestdagen hoort erbij.

Ten slotte kan je met verschillende doelgroepen werken. Zowel kinderen met een beperking, ouders als personen met een beperking van alle leeftijden reken op jouw hulp als opvoeder/begeleider. Daarnaast sta je ook kinderen en jongeren in een problematische opvoedingssituatie bij, net als hun gezin.


Opdrachten

Opdracht 1: Maak een webspin met als thema 'Wat verwacht ik te moeten doen als opvoeder/begeleider?'

Opdracht 2: Denk eens na en noteer wat volgens jou jouw sterke en zwakke punten zouden zijn als opvoeder/begeleider.

Deze twee opdrachten moet je indienen tegen 12/02/2015 op een overhoringsblaadje.

-----------------------------------------------------------

(1) Een residentiële werkvorm betekent in de gehandicaptensector een tehuis dat 24 uur op 24 opvang biedt, in principe 7 dagen op 7 en het hele jaar door. Er is continu begeleiding.

(2) Ambulante diensten bieden begeleiding aan mensen in hun thuisomgeving. Het kan zowel gaan om begeleiding bij dagelijkse taken als psychosociale ondersteuning.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten